Thursday, 8 September 2016

Practice Exercise Error Finding

Practice Exercise Error Finding
Directions : Find out the part which has an error in each of the following sentences. If there is no error, your answer is [D].

1.     The vehicle is stopped(a)/ by the policemen contained(b)/ a number of smuggled watches.(c)/ No error (d)
2.     Newspapers told us (a)/ about the events that happen (b)/ all over the world.(c)/ No error(d)
3.     if you had not come in time,(a)/ the child would have taken (b)/ by the decoits.(c)/ No error(d)
4.     when you will found out(a)/ any solution to this problem(b)/ you will become able to finalise the project.(c)/ no error(d)/
5.     They talked for a while(a)/ and then they will continue to play(b)/ the game till tomorrow morning (c)/ No error(d)
6.     The old man who is sitting in that room (a)/ lived here for more than a month (b)/ but he has never created any problem.(c) / no error (d)
7.     She says that (a)/ she will take her umbrella (b)/ in case it will rain. (c)/ No error (d)
8.     I knew our college library was run chaotically (a)/ but only recently did I discover (b)/ how bad the situation is.(c)/ No error (d)
9.     The victim tried to tell us (a)/ what has happened (b)/ but his words were not audible (c)/ No error (d)
10. The judge has not given(a)/ any decision until (b)/ he had studied the case.(c)/ No error (d)
Answers---1.a   2.a  3.b  4.a  5.a  6.b 7.c  8.c     9.b  10.a
VERIFYING THE ANSWERS
1.     Is के बदले was का प्रयोग होगा क्योकि  part (b) में contained  के प्रयोग से पता चलता है कि घटना past कि है |
2.     told के बदले tell का प्रयोग होगा क्योकि universal truth के लिए present indefinite tense  का प्रयोग किया जाता है |
3.     Have के बदले have been का प्रयोग होगा क्योकि वाक्य passive voice में है|
4.     you will find   के बदले you find  का प्रयोग होगा क्योकि जब future कि दो घटनाओ का जिक्र हो तो मुख्य clause  में  future tense हो तो  conditional clause में  present indefinite tense  का प्रयोग किया जाता है |
5.     Talked के बदले  will talk  का प्रयोग होगा क्योकि इस वाक्य में दो  action है और दोनों ही  future  में होने वाले है |
6.     lived के बदले has lived या  has been living का प्रयोग होगा क्योकि is sitting तथा  has never created  से पता चलता है कि वाक्य present tense में है |
7.     it will rain  के बदले it rains  का प्रयोग होगा क्योकि future कि दो घटनाओ का जिक्र हो रहा हो तो मुख्य clause में future tense तथा in case, if, when आदि से शुरू होने वाले clause  में present indefinite tense  का प्रयोग किया जाता है |
8.     is के बदले was का प्रयोग होगा क्योकि वाक्य past tense में है |
9.     has के बदले had का प्रयोग होगा क्योकि जो victim ने कहना चाहा वह उसके कहने से पूर्व हुआ |दोनों घटनाये past कि है अतः पहली घटना के लिए past perfect tense  का प्रयोग होगा |
10. had not given  के बदले did not give का प्रयोग होगा क्योकि दोनों घटनाये past कि है लेकिन  decision  देने से पहले कि |

if you like this , plz comment ur ideas to get more matter . . . . .


No comments:

Post a comment